Miškov: Zábezpeka pre nových platcov DPH kriminalizuje podnikateľov

12.11.2012 Bratislava

Bratislava 12. novembra (TASR) - Požadovanie finančnej zábezpeky od spoločností, ktoré sa chcú stať platcami dane z pridanej hodnoty (DPH), nezabráni daňovým únikom.

Tvrdia to predstavitelia opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS). "Vláda Roberta Fica nevie efektívne bojovať s daňovými únikmi a namiesto toho sa rozhodla kriminalizovať začínajúcich podnikateľov," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Juraj Miškov (SaS).

Podľa neho sa takýmto spôsobom daňové úrady, ktoré vydávajú povolenia, pozerajú na začínajúcich podnikateľov ako na podvodníkov. V súčasnosti totiž musí každý začínajúci podnikateľ, ktorý žiada o registráciu na platcu DPH, zaplatiť zábezpeku minimálne vo výške 2000 eur. Pôvodne pritom Finančná správa (FS) SR deklarovala, že zábezpeku bude požadovať len od podnikateľov, ktorí už majú nedoplatky na daniach alebo odvodoch.

Ako Miškov dodal, v praxi sa už stretol aj s prípadom, keď daňový úrad dal začínajúcemu podnikateľov bez nedoplatkov zložiť zábezpeku vo výške 5000 eur. Podľa exministra hospodárstva je táto suma mimo možností začínajúcej firmy a toto opatrenie tak povedie k tomu, že čoraz menej ľudí bude mať na Slovensku chuť podnikať. "Vláda Roberta Fica namiesto toho, aby zlepšovala podnikateľské prostredie, robí pravý opak," upozornil Miškov.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka toto opatrenie nezlepší podnikateľské prostredie na Slovensku, ale naopak, zvýši sa nezamestnanosť, ktorá je už teraz vysoká. "Riešenie predsa nie je postihovať paušálne všetkých, ktorí chcú začať podnikať," konštatoval Sulík.
 

Vyberte región